Venetia – de vazut, de simtit, de neuitat…

#GIRLBOSS
13 septembrie 2019
Tinerete fara batranete
13 septembrie 2019

Venetia – de vazut, de simtit, de neuitat…

Arthitectura unica, dimensiunea acvatica impresionanta si imbinarea perfecta intre arta, simplitate, mister si traditie, fac din Venetia “un vis din apa si din piatra”, asa cum o numea Goethe.

Cred ca toti suntem de acord ca Venetia este un loc de vazut cel putin o data in viata, iar odata vazuta, o purtam mereu in minte si suflet. De altfel, cum poti uita arhitectura impresionanta, stradutele inguste pietruite, podurile care parca imbratiseaza apa de smarald si gondolele … romanticele gondole. La mine a fost dragoste la prima vedere si nu am putut sa nu revin aici cu cateva impresii si sfaturi.
Imediat ce se termina partea terestra, se cere impetuos sa iesim din zona de confort, sa renuntam la transportul cu autovehicule si sa ne reorientam catre transportul pe apa, vital pentru venetieni. Fiind o regiune lagunara, cea mai utilizata cale de a ajunge in Venetia este cu vaporul, insa este posibil si cu trenul.
Daca optati pentru o plimbare cu barca/vaporul, aveti de ales intre transportul in comun (cu autobuzele navale “vaporetti”), taxiuri navale sau gondola. Desigur, nu se poate pleca din Venetia fara o plimbare romantica cu gondola, insa este relativ costisitoare, iar pentru o zi organizata cu un itinerar turistic, recomandarea ar fi pentru “vaporetti”, deoarece taxiurile navale sunt, comparativ, mai scumpe. Astfel, se poate lua “vaporetto” cu linia nr.1, care strabate tot Canal Grande, aceasta artera principala navigabila a Venetiei, de unde puteti observa intreaga splendoare arhitecturala.
In mod clar, kilometrul 0 al Venetiei este Piata San Marco, cu impresionanta Basilica in stil bizantin cu aceeasi denumire si Palatul Ducal (Palatul Dogilor) care imbina perfect stilul gotic cu cel renascentist. Tot aici, puteti savura o priveliste panoramica de vis din turnul Campanile (97 metri) sau puteti reflecta putin la Podul Suspinelor, care se spune ca era ultimul loc de unde detinutii mai puteau admira seninatatea apelor, inainte de a-si ispasi pedepsele in inchisoarea intunecata. Pe langa acestea, mai sunt si alte monumente venetiene precum Arsenalul (Arsenale di Venezia), Basilica Santa Maria della Salute și Basilica Santa Maria Gloriosa dei Frari, care pot fi admirate si intr-o plimbare relaxanta cu vaporul.
Daca tot ajungeti in Venetia, ar fi pacat sa nu vizitati si imprejurimile, cum ar fi insula Murano (renumita pentru sticlaria artizanala), Burano (cu casutele multicolore si broderiile deosebite), Torcello (cu incarcatura sa arhitecturala si istorica) sau Lido di Venetia (cu plajele sale superbe).
Desigur, ar mai fi multe de spus, de povestit despre Venetia, insa poate intr-un alt articol, alta calatorie… Sau poate ne impartasiti si voi impresiile voastre, daca ati fost acolo.