Despre automotivare

Active mama II
2 august 2017
Nervoasa? Perfect!
27 februarie 2018

Despre automotivare

Exista asa ceva ca liberul arbitru? Multi spun ca nu. De ce? Pentru ca suntem conditionati imediat dupa momentul nasterii. Maturitatea creeaza doar iluzia liberei alegeri pentru ca mintea noastra a devenit mult prea „stufoasa” ca sa mai vedem ceva foarte clar.

Atunci cum alegem ceea ce facem? Dintre cei care au studiat multi ani problema aceasta au venit cu un raspuns: Noi doar satisfacem niste nevoi. Iata 6 mari categorii de nevoi:

 

Ai identificat cumva care sunt nevoile tale sau te simti ca prietena de mai jos?

Daca da, e ok si eu am trecut prin starea asta si mi-este clar de ce nu-ti mai trebuie nimic decat sa iesi din iad si sa te prabusesti pe canapea. Nevoia de siguranta este cea care primeaza si n-are rost sa te dadacesc acum. Prioritatea este sa solutionezi toate problemele care te duc spre colaps. Insa, nu ar trebui sa ne luam duse de val prea mult. Ce e urgent cu adevarat nu coincide intotdeauna cu ce se infiripa uneori in capul nostru. Dimensiunea dezastrului se prea poate sa fie mai catastrofala in mintea noastra si cu timpul putem crea un tipar pe care il proiectam si in cele mai inofensive situatii. De ce facem asa ceva? Pai in Romania se poarta! Intotdeauna va exista cineva din anturajul nostru care da tonul la vaicareala de parca ar fi bocitoare (sic!) si uite asa incepem cu totii sa plangem in pumni doar ca sa facem parte din grup si sa ne simtim inclusi (vezi nevoia de apartenenta)! La revedere miscare, bine ai venit canapea!

Concluzie: primul pas in automotivare este sa identifici care sunt nevoile tale cele mai importante. Daca siguranta ta nu este in pericol, toate celelalte nevoi se vor putea satisface si prin includerea in programul tau busy a unor sesiuni de sport recreativ sau competitiv.

Surse: Why you’re stuck? de Derek Doepker

Surse foto: https://kennethmarkhoover.me/tag/books/; https://pinoywealthonline.com/how-to-reduce-and-manage-stress