De-ar mai veni 3 zile de sarbatoare

Alb si negru
3 ianuarie 2020
”Piticul” si reducerile
7 februarie 2020

De-ar mai veni 3 zile de sarbatoare

Ai alege sarbatori stralucitoare sau sarbatorile traditionale?

Acum ca sarbatorile au trecut, va pot povesti ce am observat despre cum isi petrec romanii aceste zile speciale. Pentru ca fac parte si eu din acest popor unic, pemiteti-mi sa ma adresez la persoana a doua plural.

Ne plac sarbatorile, le asteptam, ne pregatim cu multa forfota, chiar imbulzeala si nervozitate. Cand acestea se apropie, ne gasesc fie in marile orase, in restaurante si statiuni mondene, fie acasa la parinti, prin orășele si satuce stramosesti. As vrea sa cred ca omul sfinteste locul, dar in cazul sarbatorilor de iarna, nu este oare, taman pe dos?

In marile restaurante si statiuni, hotelierii se intrec in oferte de bucate care mai de care alese si exotice, luminite si decoruri extravagante, muzica si cantareti in voga, spectacole, astfel incat totul sa fie cat mai nou, sa iti taie rasuflarea! Fetele cochetele alearga grabite intre programari pentru masaj, cosmetica, gene ,freze , isi pun unghiute si rochite. Pe scurt agitatie, anticipare, exaltare si… speramta unei experiente de neuitat. Toata valva asta molipseste pana si pe cei mai apatici dintre noi.
Daca esti in micile orase, statiuni sau sate, atmosfera se schimba si linistea cuprinde totul. Ritmul oamenilor devine mai asezat, nu trepidant. Doar colindatorii – specie din ce in ce mai rara, care vin din usa in usa sparg linistea. Aici miroase a foc de lemne si bucate traditionale. In astfel de locuri ” am fost primiți cu alai și blagosloviți de Tinca cu borș de potroace”, vorba lui Ion Creanga. In aceste zile, gospodinele alearga prin ograda, printre vase si bucate si fac supa sa se lege. Colindatorii canta , tiuie, danseaza ,scutura din tot arsenalul lor, ca doar n-au venit degeaba la colindat. Seara la gura sobei obrajii tuturor se imbujoreaza, limbile se dezleaga in povestirile hazlii si bancurile deocheate. Este multa veselie, dar si liniste si impacare!

Voi cum ati petrecut sarbatorile? Unde v-ar placea sa le petreceti pe urmatoarele ? Am auzit ca in Finlanda weekend-ul e acum de 3 zile si ei sarbatoresc in fiecare saptamina. Eu am decis sa raman aici, in Banat si sa caut locul cel mai potrivit pentru sufletul meu. Inca mai am de ales.
Totusi, poate pacea si linistea sufletului vin din lucrurile marunte si atunci putem oferi sufletelului nostru, oriunde am fi, emotii mai puternice, uimire, incantare atat cat sa ne faca sa pretuim fericirea zilnica si sa descoperim nevoia de a o imparti si cu altii.

Sa aveti un AN NOU cu multa impacare dar si incantare!