Contrastele si linia de mijloc

”Piticul” si reducerile
7 februarie 2020
Cu ce vine la pachet Sufletul Pereche
10 aprilie 2020

Contrastele si linia de mijloc

In ultimele decenii am asistat la cresteri economice explozive, ca sa ne prabusim apoi in ani de criza. Astfel, am trait ani de-a randul frenezia petrecerii la maxim a fiecarei clipe. Alergam ca nebunii la job, dupa care ne imbulzeam sa ne cheltuim banii pe o gramada de lucruri, multe de proaste calitate si timpul pe sporovaieli nesfarsite. Pe deasupra, mai era musai sa bifam pe retelele sociale ca si noi am fost acolo unde a postat vreunul dintre prieteni.Toti eram de acord ca ne traim viata intr-un ritm prea alert si prea intens. Totusi, ne complaceam si doream ca lucrurile sa nu se schimbe.

Acum, ne apuca panica unei iminente crize economice. De ce sa ne panicam? Ca si greierul din povestea cu furnica, am avut timp sa economisim, stiind ca vremea se va schimba. Chiar ne miram, ca dupa ani de produs milioane de deseuri, sistemele si echipamentele sanitare nu sunt suficiente? Ca se duce in continuare o lupta pentru profituri? Mai sunteti dintre aceia care credeti ca nu va afecteaza deseurile, criza, Covid, prostia, nebunia?

Oare o cale de mijloc nu ar fi mai de dorit pentru indivizi, institutii si pentru companii?
Am putea produce bunuri intr-un ritm mai lent, dar de o mai buna calitate si de folosinta mai indelungata. Am produce mai putine deseuri. Am putea circula mai mult pe biciclete. Am putea alege in weekend sa plantam copaci in loc sa vedem alt oras plin de smog. Am putea citi mai mult sau sa mergem la teatru decat la Mall.

Se tot vorbeste acum ca e timpul sa ne oprim. Asa e! E TIMPUL sa ne restabilim valorile la nivel de individ si de colectivitate, sa invatam sa pretuim libertatea si linistea, starea de impacare cu sinele si cu semenii nostri. E timpul sa ne analizam singuri si sa ne corectam trasaturile ce tind spre extreme.