Antrenamentul „gaura neagra”

Miss Inspector Gadget
22 februarie 2019
4 pasi pentru a crea un obicei din a te antrena
5 aprilie 2019

Antrenamentul „gaura neagra”

„Sigur, gaurile nergre ne pot omori intr-o varietate de moduri interesante si macabre. Dar, in final, poate ca le datoram propria noastra existenta.”

Philip C. Plait

Antrenamentul „gaura neagra” este acel antrenament care il fac majoriatatea celor care practica sportul ca si hobby si merg la sala de trei, patru sau chiar cinci ori pe saptamana pentru a atinge o conditie fizica buna. Pe el nu il defineste neaparat frecventa cu care se face ci intensitatea cu care se executa.

Diversi specialisti definesc de la trei la cinci zone de intenstate in functie de Volumul de Oxigen Maxim (VO2 Max) sau pragul lactic care este legat in oarecare masura si de Bataile per Minut cardiace (BPM). Pentru a simplifica lucrurile ma voi referi la trei zone de intensitate in functie de capacitatea de a vorbi in timp ce te antrenezi.

Asadar, avem o prima zona de intensitate care o putem atinge cu efort sustinut destul de lejer, in asa fel incat sa putem vorbi liber si sa simtim ca ne miscam dar fara sa atingem pragul de discomfort. Aici se incadreaza marea majoritate a antrenamentelor de tip aerobic. Ele pot fi: o plimbare mai alerta sau alergare usoara, mers pe plan usor inclinat, mers cu bicicleta in ritm usor dar sustinut, gimnastica usoara, forme usoare de yoga, etc.

A doua zona de intensitate este cea in care antrenamentul poarta amprenta de „gaura neagra” pentru ca este acel tip de efort fizic care trece usor peste limita de comfort si ne face sa credem ca ne antrenam serios. In aceasta zona, putem vorbi inca cursiv, dar cu dificultate. De ce este zona „gaurii negre”? Pentru ca daca facem antrenamentele in acesta zona de intensitate  in mod perseverent, unul dupa altul, in loc sa progresam, vom stagna si ceea ce este cel mai rau, in timp vom pierde nivelul de energie si de concentrare, punandu-ne in situatia de a ne accidenta sau de a ne uza excesiv incheieturile sau de a ne „arde” musculatura pe care in mod ironic vrem sa o dezvoltam. Deci, aceasta intensitate devine in timp ca o „sugativa” de energie si resurse.

A treia zona este zona in care se produc progrese, indiferent de modalitatea de antrenare. Este intensitatea ce se apropie de capacitatea maxima de efort fizic si vei intelege ca ai atins-o atuni cand nu mai poti articula cuvintele si vei simti ca oricat de sacadat si puternic inhalezi si sufli aer, nu pare suficient pentru a acoperi nevoia de oxigen. In acesta zona sunt antrenamentele grele de tip HIIT si Tabata, antrenamentele functionale, etc. In aceasta zona se lucreaza cu maxima concentrare si dupa ce s-au deprins temeinic tiparele de miscare sau tehnica exercitiior.

Trebuie sa eviti zona de mijloc? Nu prea ai cum. Ca sa ajungi in zona a treia, vei trece pe acolo si poate ca vei poposi un pic pana vei gasi vointa necesara sa faci saltul decisiv pentru a progresa. Ceea ce nu e ok este sa ramai acolo, antrenament dupa antrenament, neavand suficienta toleranta la durerea care vine cu maximul de efort de care poti fi capabila.