5 ÎNTREBĂRI DESPRE PANDEMIE/IZOLARE

Paradoxul femeii independente
25 mai 2020

5 ÎNTREBĂRI DESPRE PANDEMIE/IZOLARE

Relaxarea recentă a restricţiilor a venit ca o gură de aer proaspăt şi abia am aşteptat să ne revenim cât de cât la normalitate, însă se pune problema dacă normalitatea pe care o ştiam noi, mai este compatibilă cu contextul actual.

Deşi instinctiv dorim să treacă timpul repede şi să uitam de această perioadă tristă şi incertă, este posibil ca această ignoranţă să ne coste pe viitor şi să repetăm anumite greşeli din trecut care ne-au adus în acest punct.

Desigur, poate nu avem noi capacitatea individuală de a influenţa soarta umanităţii, însă schimbarea vine din interior. Într-unul din filmele mele preferate, Cloud Atlas, este o scenă remarcabilă, unde unul dintre personaje spune că indiferent de ceea ce faci, nu vei fi niciodată mai mult decât o picatură într-un ocean infinit, însă interlocutorul său îi răspunde: Ce este oceanul, dacă nu o multitudine de picături?

Pentru toţi a fost o reală provocare perioada stării de urgenţă şi o dată cu izolarea, am fost puşi într-o ipostază total nouă.

Dacă în ultimii ani, viaţa s-a desfăşurat mai mult în exteriorul casei, iată că o dată cu pandemia, am fost puşi în situaţia de a ne restrânge activităţile în interiorul locuinţei. Mai departe, a depins de noi să transformăm din ‘casă’ în ‘acasă’ şi să alegem cu ce ‘bagaj’ plecăm mai departe din această încercare.

Astfel, am structurat cinci întrebări esenţiale, prin prisma cărora am încercat să înţeleg mai bine ce şi cum s-a petrecut şi dincolo de confuzia globală şi propaganda mass media.

1. A fost o revelaţie sau o pedeapsă?

Ar fi de analizat aspectele pozitive şi negative ale izolării, ale virusului în sine şi chiar al modului nostru de viaţă, în general.

2. Ce crezi că nu va mai fi la fel niciodată, după pandemie?

Totul s-a transformat în jur: natura, oamenii, obiceiurile, planurile.

3. Care a fost momentul cel mai greu din perioada izolării?

În acest caz, este interesant de observat blocajele emoţionale sau greşelile din rutina zilnică.

4. Ce vei povesti peste 5 ani despre această experienţă?

Pentru a putea să privim înapoi fără regret, suntem datori să ne construim un prezent memorabil.

5. Care este cea mai importantă lecţie învăţată în această perioadă?

Este foarte important să reuşim să învaţăm ceva din această experienţă şi să încercăm să vedem şi partea plină a paharului.

Prin urmare, faceţi vă rog un exerciţiu şi încercaţi să vă răspundeţi sincer la aceste întrebări. Eu am încercat şi s-a dovedit a fi o modalitate extraodinară de a vedea cu alţi ochi ceea ce se petrece acum în jur şi mai ales, ce schimbări se generează la nivel psihic si emoţional.

Deși a părut că s-a oprit universul în loc, în realitate, toate şi-au urmat cursul firesc, însă cu siguranţă ceva s-a schimbat şi ţine de noi să descoperim ce anume, şi cum să facem să ne continuăm drumul în acelaşi ritm cu noua vibraţie.