4 pasi pentru a crea un obicei din a te antrena

Antrenamentul „gaura neagra”
22 martie 2019
Mahmureala metabolica si colaceii de grasime
11 aprilie 2019

4 pasi pentru a crea un obicei din a te antrena

„Nu am obiceiuri proaste, sunt ok cu toate pe care le am.” Cam asa ar suna vesnica optimista din noi. Dar daca in rutinele noastre nu reusim sa strecuram si antrenamentele necesare sa ajungem la imaginea noastra „de vis”, e cazul sa ne scuturam si sa initiem procesul de schimbare Dar de unde incepem? Ca sa putem schimba ceva trebuie sa intelegem bine ceea ce schimbam.

Orice obicei porneste de la inlantuirea S.P.R.R. – Stimul ->Pofta ->Raspuns ->Recompensa (Satisfacerea Poftei).

„Dar, Anda, cum ai putea crede ca flotarile alea imposibile ar putea stimula pofta din mine?” Asa  ar putea suna una din intrebarile tale la vederea explicatiei de mai sus. Pai, asa cum prajiturica aceea gustoasa care arata bine in poza te indeamna sa duci spre gurita ceva dulce, ai putea sa folosesti pozele de la sala ale vedetelor acelea aratoase de pe Instagram pe care le urmaresti, drept motivatie sa te misti si nu ca sa te simti mai rau in pielea ta. E adevarat ca multe din „prajituricile acelea” au fost coapte de mama natura asa, dar cu siguranta nu pot ramane in forma aceea prea mult daca nu merg sa se antreneze.

Totusi, odata ce te-ai inarmat cu vointa de a incepe nu e suficient ca sa si continui pentru a ajunge la rezultate. Partea cea mai spinoasa intervine la Raspuns, care corespunde partii de actiune din inlantuire. Solutia consta in felul in care executi antrenamentul. Daca exercitiile sunt suficient de usoare ca sa le poti executa, dar in acelasi timp sa prezinte si un grad de provocare pentru tine, ai sanse reale sa savurezi antrenamentul. Daca le mai si impachetezi cu o muzica care sa iti placa sau un grup in care sa te simti bine, probabilitatea creste. Nu suna suficient de clar? Revenind la flotarea cea nesuferita, o putem transforma intr-un exercitiu simplu daca o modificam si ne ridicam mai mult de la sol astfel incat sa fie mai lesne sa ne sustinem greutatea corpului. O alta varianta de simplificare ar fi sa ne asezam genunchii jos. Partea de provocare ar fi sa ne propunem sa ajungem la pozitia de plansa, pe sol, constatand ca nu e chiar atat de imposibil pe cat credeam.

Recompensa imediata survine din faptul ca faci parte acum dintre cei care sunt proactivi, ca ai facut un pas inainte spre obiectivul tau final. Unul din cele „6 droguri naturale” pe care le secreta creierul pentru ca ai atins un obiectiv (flotarea) este dopamina care creeaza starea de euforie.

Asadar, hai sa incercam sa ne folosim mintea pentru a transforma antrenamentul intr-unul:

Simplu ->Atractiv ->Usor ->Satisfacator.

Sursa: Atomic Habits de James Clear